Medaljerna redan klara för herrarnas Allsvenskan med en omgång kvar. Nu möts Exiles och Spartacus medan Enköping tar emot Lugi. Exiles har redan tagit sitt 19:e SM-guld bara ett ifrån Enköpings 20. Exiles spelar nu sin 10:e SM-match på sex månader och siktar på att ta sin tionde seger. Spartacus har haft en bra säsong, tagit SM-brons, men det är svårt att tänka sig att de kan slå Exiles efter att ha släppt in 64 poäng på hemmaplan. Det snöade i Stockholm i dag och det vore passande om det sämst organiserade SM-et i mannaminne avslutades i en snöstorm på lördag. Lugi har också spelat några bra matcher i år, men också några riktigt dåliga. De är i snitt nästan 10 år yngre än Enköping, men Enköping har tillräckligt många bra spelare för att ta hem spelet. Enköping leder fortfarande maratontabellen med 20 SM men har vunnit endast 4 SM de senaste 33 åren. Det blir ett nytt silver i år.

Dam-SM spelas i slutspelsformat med semi ooch final. Exiles vann med lite marginal i semis mot Vänersborg medan Enköpingförlorade mycket knappt i semis mot Skåne Damer. De utklassade Vänersborg i första matchen om tredje plats och med stor säkerhet tar bronset på lördag efter returen.

Prognosen för första SM-finalen i Lund tippade en jämn match, men Exiles dominerade för långa perioder och går till returen i Stockholm med 28 poäng till goda. Tveksamt om nu Skåne Damer kan göra 5 försök fler än Exiles i säsongavslutningen och de får nog åka hem med silvermedaljer i bagaget. Troligtvis tar Exiles hem sitt 11:e SM och ligger 3 – 4 titlar före Göteborg och Enköping. I så fall har både Exiles dam- och herrlag förblivit obesegrade under hela säsongen. Jag tror inte det har hänt förut.

Får jag passa på att påminna om Hedersordförandes pris på 10 000:- som delas ut till den som anses ha gjort mest för svensk rugby i år. Jag har redan fått in några bra förslag men sista dagen för en anmälan till hm@mabon.se är den 31 oktober. Vinnaren meddelas veckan därpå.

Kort om VM som nu nått fram till semifinaler. Spännande i kvarten då alls matcher avgjordes med mindre än 10” kvar. De flesta är nog eniga att fyra lag är klart bättre än de andra och det är skandal att det som borde ha varit semifinaler (NZ – Ireland, SA –  Frankrike) blev kvartsfinaler där två av dessa lag försvann. Jag skall förklara senare varför det blev på det sättet (det handlar som alltid om pengar).