Dystra nyheter om att Troján drar sig ur Superserien då två omgångar återstår. Sprickorna har funnits sedan några veckor tillbaka och det faktum att fler och fler spelare har hämtats från farmarlaget har varit en varningssignal. Ingen i svensk rugby kan upplev någon skadeglädje över denna utveckling; Troján får lämna Superserien som kanske inte överlever denna säsong. Tråkigt, det kändes som ett steg framåt. Av 20 spelade matcher i år slutade nio med seger på mindre än 7 poäng. Trojáns öde kommer nog att skrämma slag på de fyra semifinalisterna i Allsvenskan, som kunde tänkas vara Trojáns ersättare.

Men, först, låt oss avsluta årets begivenheter. Enköping får ingen match mot Troján och tilldelas 4 seriepoäng och 50 resultatpoäng. Inkonsekvent, eftersom 50 gjorda poäng måste innebära minst 4 försök och en femte bonuspoäng. Exiles har påpekat detta, det kan avgöra mästerskapet, men Förbundets sekreterare har avfärdat detta med ett till synes ologiskt resonemang.

Allt paragrafrytteri kan dock tystas efter Pingvins match i morgon mot Exiles. Vinner hemmalaget är de svenska mästare 2022 och Exiles detroniserade efter 10 år. Båda lagen verkar vara mer eller mindre fulltaliga och det blir säkert säsongens match. Pingvin anses vara svåra att slå på hemmaplan men det bör påpekas att Exiles har bara förlorat en enda  slutspelsmatch i Trelleborg sedan åtminstone 2016. Den matchen, 2019, ledde Exiles med 16 – 11 då domaren blåste av matchen. Men den assisterande domaren hade sett någonting och efter mycket dividerande återupptogs spelet. Pingvin gjorde omedelbart ett mycket omdebatterat försök och vann 18 – 16. Returmatchen vann Exiles 29 – 7. 

I semifinalen förra året vann Exiles en tuff match 18 – 11 och i årets andra omgång ledde Exiles 26 – 0 i halvtid. Den matchen höll på att förstöra säsongen för Exiles då sex spelare skadades och i andra halvlek hann Pingvin nästan ikapp. Flera av dessa spelare har varit borta hela säsongen men, till skillnad från Troján har Exiles haft en reservstyrka.

Exiles har, som sagt, ett bra lag med en stark bänk.

Vi välkomnar Sean Burke tillbaka för första gången sedan den ödesdigra matchen, då axeln slogs ur led. I hans frånvaro har vi haft problem med inkasten och det bör avhjälpas något i morgon. Vi kan också med sorg konstatera att Ian Gowland spelar sin sista XV-manna match för klubben. Han har hittills vunnit 14 SM för klubben och åtskilliga VII-manna titlar; han har dessutom varit lagkapten för klubben och för såväl XV-manna som VII-manna landslag. Han leder också statistiken för gjorda landslagsförsök, en fantastisk prestation för en fullback. Han är utan tvekan en av Exiles och Sveriges bästa spelare genom tiderna och vi tackar honom för det enastående bidrag han har lämnat till Exiles och svensk rugby. Han kommer att engagera sig i vårt VII-manna ett tag till och blir således inte helt borta från sporten.

Jag har i skrivande stund inte sett Pingvins laguppställning men det blir nog inga överraskningar. De har ett starkt första led som hade ett litet övertag i klungan i senaste matchen mot Exiles men Beso, Exiles starke pelare, var inte helt kurant. Det bli jämnt där imorgon men kan vi för Guds skull låta bli att böka fram och tillbaka i två minuter vid varje insättning. Inkasten kan också bli rätt jämna men jag ber domaren att låta bli att tillåta samlingar 20 meter från inkasten, överläggningar, springande för att informera kastaren och sedan, äntligen, ett inkast. Där försvinner 60 sekunder till och det kan bli många sådana under en match. Till sist, straffar och målsparkar. Även här tar många tid att diskutera hur de skall förfara, sedan vandrar den som har sparkstödet sakta från sidlinjen och till sist samlar sig sparkaren 15 sekunder innan hen tar sats. Efter försök har man 40” att sparka och efter straffar en minut. Jag tog tider på Pingvins senaste match och varje uppehåll tog betydligt längre tid än det tillåtna. Låt oss ha snabba drag från såväl domaren som spelare och ärliga försök att hålla tempot uppe.

Även kedjorna är rätt så jämna och båda bjuda på ett starkt försvar. Det är med andra ord mycket svårt att  objektivt lista ut vilket lag som kommer att segra. Liksom många tidigare matcher i Superserien blir det här mycket jämnt. May the best team win.