Landskampen

De svenska landslagen har gjort bra ifrån sig på sistone. Hittills båda obesegrade i sina relativt låga serier. Herrarna har höjt sin ranking med tio steg till 42, betydligt närmare dit vi borde vara. De båda tränarna är värda beröm för sina insatser.

Nu avslutas de aktuella serierna med den avgörande herrmatchen mot Tjeckien på Stadion i Stockholm. Första gången rugby har varit där på närmare 20 år. Klubbarna i Stockholm som är medarrangörerna har lagt ned mycket tid på att få ett bra arrangemang så låt oss hoppas att det blir en hyfsad publik för denna viktiga match. Vi slog Tjeckien med ett nödrop för några år sedan men har på senare år inkasserat några stora förluster. Vi har ett bättre lag än vad vi haft på ett bra tag men många av dessa tidigare svenska lag har varit klart undermåliga. Jag har skrivit tidigare att det fattas kanske 5 spelare som skulle höja den svenska standarden väsentligt men det finns inte en antydan om varför dessa inte är med i truppen.

Mina tidigare uttalade farhågor fick ny näring förra veckan då Ungern, rankade 60 +, var ett par meter ifrån att slå Sverige mot slutet. Ungern var klart bättre i andra halvlek och endast två fina soloförsök av Kalling-Smith räddade Sverige.

I stort sett samma trupp har varit med i de tre matcherna sedan i höstas, med två klara segrar och en knapp sådan. Min uppfattning under den perioden har inte förändrats, nämligen att endast hälften av det svenska laget var av internationell kaliber (på vår nivå). De tre lag som vi nyligen slagit är alla rankade 60 + och har inga seriösa aspirationer på att spela på högre nivå. Nu spelar vi mot ett lag som är rankat 36 och har nästan alltid spelat på högre nivå. För att ta bladet från mun tycker jag att det finns kanske sju spelare som definitivt platsar i laget. Theo, Sami och Terry (Frixell), dvs tredje ledet. Sedan tycker jag att Zengler och Christersson visar prov på lite gnista, fast jag är inte säker på att Christersson skall vara kratsare. Han kastar inte in och vem som helst kan kratsa nuförtiden när insättningen hamnar i andra ledet. Bland backarna tycker jag att bara Kalling-Smith och Melander håller måttet . K-S blir bättre och bättre och Melander är alltid farlig, fast han absolut skall föras ut till yttre. Av övriga i truppen finns ytterligare utvecklingsmöjligheter för Granath, Loman och Nahas. Och varför Carl Lindblom, som var bäst på plan i förra årets SM-final, inte fick plats som lock förstår jag inte.

Jag hoppas innerligt att Sverige kan vinna denna match, Tjeckien är ingalunda oslagbara men de är starkare, skickligare och mera pålitliga i de fasta situationerna. Jag tror att de vinner med 10 – 15 poäng. Då sitter vi ett år till på denna nivå och snackar om hur det hade gått om vi hade fått ihop vårt bästa lag.

Svenska rugbyförbundet

Jag vet inte om jag har fel men det förefaller som om vi närmar oss ett stadium där vi får be Riksidrottsförbundet att överta ansvaret för Svenska Rugbyförbundet som verkar vara nära totalkollaps. Begrunda följande:

Det hölls ett årsmöte på SRF för ett par veckor sedan, men hittills har inte en rad skrivits om händelseförloppet. Mötet, som genomfördes elektroniskt omfattade mer än fem timmar. Det tog 90 minuter att fastställa röstlängden, men ingen röstlängd har publicerats. Som alltid avhandlades frågan om ansvarsfrihet för den avgående styrelsen. Det visade sig att förbundets revisor samt de två lekmannarevisorerna inte kunde förorda ansvarsfrihet då räkenskaperna befann sig i total oreda. De överlät frågan om ansvarsfrihet till sittande årsmöte, men inte heller den instansen ville bevilja ansvarsfrihet. Kassören för SRF under den perioden var Francois Dubos.

Sedan gick man vidare till val av ny styrelse. Valberedningen hade inte i förväg redovisat några offentliga förslag. Ny ordförande blev Francois Dubos, förra årets kassör, som inte beviljats ansvarsfrihet. Tydligen blev 8 ledamöter valda, jag har inte alla namn, men dessa kunde inte godtas eftersom könsfördelningen var 37,5%/62,5% mot minimikravet 40%/60%. Efter en timmes diskussion då minoritetsparten inte ville ge se fick man skjuta på den slutgiltiga sammansättningen tills minimikravet hade uppnåtts. Detta skulle ske inom sex veckor, vilket innebär att årsmötet inte kan slutföras förrän en bit in i juni månad. Under tiden finns ingen tävlingskommitté, den viktigaste funktionen vid säsongens början. Det förefaller som om all styrelseverksamhet sköts av SRF´s generalsekreterare, en anställd ej förtroendevald, som inte behärskar det svenska språket. Tidigare kunde han tydligen få språklig hjälp men nu när han sitter ensam blir språket obeskrivligt och obegripligt.

Även av andra skäl är det uppenbart att arbetsuppgifterna vid säsongens start är för mycket för en person och ett uppdämt missnöje sprider sig inom klubbarna då de inte ka få besked om grundläggande frågor.

Sammanfattningsvis: styrelsen för 2021 beviljas inte ansvarsfrihet, främst av ekonomiska skäl. Dåvarande kassör som rimligtvis får bära huvudansvaret för detta fiasko blir sedan vald till ny ordförande. Praxis vid ekonomiska aktiviteter där ansvarsfrihet inte beviljas är att de ansvariga avgår med omedelbar verkan och kan vänta sig juridiska och ekonomiska påföljder. Så dock inte med SRF. Det enda som finns kvar är ruiner där den ende som finns kvar är en som saknar språkliga förutsättningar och tid för att fullfölja alla åtaganden.

Det vore trevligt om jag hade drömt allt detta, men tyvärr verkar det vara sant. Än en gång ställer jag frågan: vart är svensk rugby på väg?