Grundseriernas sista omgång med vissa serier redan avgjorda och andra så spännande som det kan vara. Damerna är redan klara med semifinalerna Exiles – Göteborg och Skåne Ladies – Enköping. Göteborg har en sista match mot Vänersborg, men även om de vinner och hamnar på samma poäng som Skåne ger inbördes resultat första platsen till damerna Söderifrån. Segrarna i serierna får hemmaplan i semis, men så vitt jag förstår är det inte klart var finalen kommer att spelas. Neutral plan verkar vara det enda rimliga alternativet. Samma sak gäller herrarna.

Div. 1 har fortfarande en rad frågetecken. Varför man inte kunnat ordna 8 matcher vet jag inte, lagen har hittills spelat 3 matcher under säsongen. Matchen Exiles B och Uppsala – Berserkers som vanns av Exiles 72 – 5 har aldrig inrapporterats. Läget inför helgen är således

Erikslund 6, Kalmar Södra 4, Exiles 4, Uppsala 2.

Nu möts Exiles – Erikslund och Uppsala – Kalmar Södra. I en enkel serie har de tre ledande lagen haft en hemma och en borta match. Erikslund, med tre Enköpingspelare slog Kalmar Södra 23 – 19, den senare slog ett svagt Exiles lag 36 – 15 och nu möts de två Stockholmslagen på Gubbängen.

Det är en lång resa till Uppsala för Kalmar Södra men de verkar vara tillräckligt starka för att ta hem segern, vilket ger dem 6 poäng. Om Erikslund vinner är saken klar, ordningsföljden blir Erikslund, Kalmar, Exiles och Uppsala. Om Exiles vinner hamnar 3 lag på samma poäng och då blir det Kalmar som vinner på poängskillnad, troligtvis med Erikslund tvåa och Exiles trea.

Exiles ställer upp med B-laget kl. 12 och A-laget kl 14 nere i Norrköping. Exiles har dock haft 40 spelare som varit ute och tränat regelbundet den senaste tiden och har ett rätt starkt B-lag. Erikslund får troligtvis stå på egna ben utan stöd från numera moderklubben Enköping. Det kan bli en spännande match där det inte är säkert att Erikslund tar hem segern. Sedan kommer play-offs.

Näst sist, Allsvenskan Syd. Av intresse är Lugi – Pingvin och Göteborg – Malmö. De två ledande klubbarna, Pingvin och Göteborg, möts inte i grundserien medan tredje klubben Lugi, som slog Göteborg, får möta ledande Pingvin två gånger. Tanken var att inget lag skall ha fler än en långresa. Nåväl, Pingvin och Göteborg vinner nu i helgen och då blir etta/tvåa inför semis. Men vem skall de möta?

Hammarby möter Enköping i helgen, men det blir nog en formalitet. Avgörandet kommer i Norrköping då Troján möter Exiles. En kortfattad sammanfattning visar att Exiles vinner om de inte förlorar sista matchen med mer än 18 poäng, Troján kommer tvåa om de vinner med 5 – 17 poäng och Enköping kommer tvåa om inte Troján vinner med mer än 4 poäng. Svårt att tänka sig att Troján vinner med över 18 poäng, inte otänkbart att de vinner med 5 – 17 poäng. Troján är en aning bättre än Enköping enligt min uppfattning; Enköping vann sina två första matcher knappt efter tveksamma domarinsatser, men förlorade de två följande. Enköping har flera bra spelare men Troján har ett mera balanserat lag och har en bättre chans att slå Pingvin i en eventuell semi.

Jag tror att Exiles som helhet är ett par tre försök bättre än Troján men därmed inte sagt att Exiles vinner med en sådan marginal. Det något bättre laget vinner inte alltid i rugby; ett par 50-50 straffar och en spark som studsar åt fel håll och plötsligt ligger man under med 13 poäng. Min känsla ändå är att det blir Exiles – Enköping som går till semis som blir Exiles – Göteborg och Pingvin – Enköping. Det krävs ett totalt sammanbrott för att Exiles skall förlora mot Göteborg men den andra semin blir spännande.

Jag är inte bland världens ledande rugbyanalytiker men jag är övertygad om att Pingvin just nu spelar i en Div. 1 Syd som ligger långt ifrån de tre stora i Norr. Vi får belägg för om så är fallet i denna semifinal då Nord och Syd äntligen möts.. Enköping är ett mycket mera talangfullt lag än Pingvin men deras Achilleshäl är en svag bänk och en klunga som inte håller de sista 20 minuterna. En ny sanningens ögonblick således den 2 oktober.