Sju matcher avklarade med samtliga serier inblandade. Vi börjar med herrarnas Allsvenskan.

Lördagens match lockade hyfsad publik till Gubbängen. Förloraren i dag skulle hamna i ett prekärt dock ej avgörande läge när det gäller  avancemang till semifinalerna. Både Exiles och Troján verkade vara nära sina bästa uppsättningar fast det blev sena byten för en Exiles pelare och Trojáns fullback. Med vinden bakom sig började Exiles bra. De pressade ständigt men Troján kunde försvara sig. Det varade 30” innan Troján kunde ta sig över mittlinjen med bollen i behåll. Hårda tacklingar från båda sidorna innebar att ingen kunde ta sig över mållinjen  i första halvlek fast pålitlige Uscha stod för två straffsparkar. 6 – 0 i halvtid till Exiles och man väntade sig motanfall från Troján med vinden bakom sig. Men det blev aldrig riktigt så. De reducerade med en straffspark och bl.a. strategiska hörnsparkar förde de nära linjen tre gånger, men Exiles försvar var omutligt. Annars blev det även flera anfall från Exiles som började få ett grepp om rucks och mauls: nykomling Michal Jurczynski som center var ett ständigt hot och till sist bröt han igenom från 40 meter, knuffade bort försvaret och gjorde försök i hörnet. Uschas spark slog i stolpen och det blev 11 – 3 och krav att Troján skulle klara minst två poänginsatser. Det såg aldrig ut som om det skulle bli så och spiken i kistan blev då bollen  sveptes ut till yttern och flankern Terry gick över långt ut till vänster. Uscha slog stolpen en gång till, men 16 – 3 till Exiles med 10 minuter kvar var för mycket för besökarna som var nära att släppa in ett par försök till mot slutet. En mycket tuff match där Exiles trots allt hade ett visst övertag.

Återkomsten av två veteraner var av avgörande betydelse. Sean Burke missade aldrig ett inkast och i öppet spel visade han upp en snabbhet som man inte sett på år och dag. Matchens lirare enligt min uppfattning. Även Ian som fullback hade en mycket bra match. Hans säkerhet under höga bollar och hans långa sparkar gjorde livet svårt för Troján. En eloge också till centers Michael Davis och Michal J. som gång på gång stoppade det Trojánska anfallet.

Alex Melander är nog Sveriges bäste avslutare, men när Troján spelar honom som center kommer han inte riktigt till sin rätt. Inte heller tror jag att ta ut den massive pelaren Henrik Ek till kedjan i andra halvlek förbättrade Trojáns anfall. Han gjorde samma sak mot Enköping utan att komma särskilt långt. Troján hade dock förbåttrat sin klunga, de tog det mesta av sina egna inkast och hade ett litet övertag i klungan, Åtminstone tills Beso kom in på plan.

Imran dömde matchen på ett bra sätt. Relativt få straffar, klara signaler, inga långa diskussioner med lagkaptener och assistenterna. Båda lagen fick tillfälle att visa vad de kunde i anfall utan ideliga avbrott. Enda problemet var regnet som gav tappade bollar och många efterföljande klungor. Grattis Imran till bröllopet för resten!

Bra med publik än en gång, trots det urusla vädret.

Jag trodde att Hammarby höll på att bli bättre och att resultatet mot Enköping kanske inte skulle rinna i väg som tidigare. 48 – 0 i halvtid visar att jag hade fel. Problemet är att Hammarby bygger upp attacker rätt ofta men gör aldrig försök; motståndarna går inte till anfall särskilt mycket oftare men gör för det mesta försök. Klart att Hammarby inte kan fortsätta på detta sätt. De bör frivilligt eller påtvingat gå ned en nivå till våren.

Ser vi på semifinalerna är det klart att Enköping ligger bäst till. Obesegrade efter 3 matcher och en match kvar mot Hammarby ger nog minst 4 segrar. Exiles har vunnit 3 av 4 matcher och Troján har nu vunnit 1 av 3, säg 2 av 4 efter Hammarby. Jag återkommer med en analys av tänkbara utfall inför nästa vecka.

Söderut hade Spartacus nog sin sista chans att gå till semis när de tog emot obesegrade Lugi. Det blev som väntat en hård och jämn match, där Lugis store No 8 Ale Loman forcerade sig över mållinjen med matchens sista händelse. Tråkigt för Spartacus, en stor framgång för Lugi som efter den nya segern 24 – 22 får kämpa med Göteborg om andra semiplatsen efter Pingvin.

Div 1 för herrar på fredag kväll såg Exiles B tar emot Berserkers, Exiles startade med 13 olika nationaliteter och visade sig vara för bra motståndarna. Stundtals var sex Mabons på plan, oklart om detta utgjorde en förstärkning. Bilden på alla sex på ”Rugby fans” fick ett mycket stort antal ”thumbs up”. Tyck inte synd om ”lillgrabben” Lancelot, han är 1.80. De fem andra är mellan 1.93 – 1.99. Slutresultatet blev 72 – 5, men Berserkers gjorde rätt bra ifrån sig. Kom ihåg att Attila, Södertälje och Katrineholm försvunnit sedan förra året. Berserkers var jämnstarka med dem, nu finns bara de starkare Div. 1 lagen kvar.

På damsidan överraskade Hammarby med en knapp seger över 50 års jubilerande Karlstad. Hemmalaget ledde 12 – 10 i halvtid men Hammarby med många reserver drog ifrån och vann till sist 27 – 12. Bra gjort!

Avgörande matchen i Norra gruppen var Exiles hemmamatch mot Enköping. Både hade börjat med stora vinster mot svagt motstånd men jag hade på känn att Exiles skulle vara starkare. Det blev så men Exiles fick kämpa för sin seger. De gick snabbt upp i ledning men Enköping reducerade till 15 – 7 i halvtid. Det hjälpte inte att Linda fick rött kort men Exiles starka klunga började dominera och det blev till sist 25 – 7. I södra gruppen blev det som jag anade, ett sargat Göteborg som dök upp i Skåne. De blev 14 spelare men de snuttar som redovisats visade 11 mot 11.

Redan nu kan vi notera att semifinalerna blir Exiles – Göteborg och Skåne Damer – Enköping med Exiles – Skåne Damer som sannolika finalister. Exiles problem är att de har ont om spelare efter skador. Tova Derk, kanske Sveriges bästa spelare får inte spela för att hennes övergångshandlingar från Kalmar blev försenade. Briljant!