Sveriges damer och herrar höjde sina prestationer något i andra omgången av EU´s Trophyturnering i helgen. Men det gjorde även de flesta andra nationer och Sverige är fortfarande en bit ifrån ambitionen att återvända till Championshipnivån.

Damerna började utmärkt med en knapp gruppseger över en av förra omgångens dominanter, Ukraina.  En förklaring var Tova Derks återkomst till svensk rugby efter tre år i England där hon bl.a. blev uttagen till det nyformade damlaget Barbarians.

Tova är en komplett spelare, kanske Sveriges bästa för tillfället: snabb, taktiskt medveten, tacklar och off-loadar bra och driver in i rucks. Jag tror att hon inspirerade laget som höjde sin spelstandard avsevärt. Det gällde inte minst Minonna N. som haft en besvärlig period med skador och sjukdom. Nu kämpade hon frenetiskt och stod för Sveriges två försök.

Grupperna bestod av 2 x 5 lag och av bara farten på Dag 1 vann Sverige sina tre återstående gruppmatcher mot Georgien, Danmark och Turkiet.

På liknande sätt fick vi en ny skräll där Finland slog första omgångens segrare, Tjeckien, samt Moldova, Norge och Ungern,

Norden gick således direkt till semifinalen då Sverige ställdes mot Tjeckien och Finland not Ukraina, Skulle vi få nya skrällar där första omgångens trea och fyra på ett mera bestående sätt skulle detronisera Tjeckien och Ukraina? Men här tog det roliga slut för oss och våra grannar. De två senare lagen skärpte sig ordentligt och motståndarna kunde inte upprepa sina bedrifter från Dag 1. Här slog Tjeckien Sverige med 26 – 0 och Ukraina 36 – 0 mot Finland. Det blev således samma matcher om etta/tvåa resp. trea/fyra. Men inte samma resultat som tidigare om första plats; här vann Ukraina med 14 – 5 och tog Trophytiteln sammanlagt. Men både de och Tjeckien flyttas upp till Championshipnivå nästa år, medan Tyskland och ett svagt Rumänien återvänder till Trophyturneringen 2022.

Sverige slog Finland om tredje plats med ett försök i sista sekunden, även denna gång av Minonna. En reell satsning och Sverige kan hamna bland de två främsta nästa år. Men det blir minst fyra länder som slås om dessa placeringar.

På herrsidan har jag fortfarande svårt att se att vi tagit ut vårt bästa lag. Alex Melander var en klar förstärkning denna vecka, men jag hade gärna sett ett par till från Troján. Flera spelare hade begränsad speltid och gjorde obetydliga insatser. Jag tror att det var fel att spela Ian mest som klunghalv han är mer en playmaker och egentligen hade vi ingen sådan när inte Robin var på plan. Theo var som vanligt svårast att stoppa på hela turneringen men hans bollbehandling kan förbättras. Alex gjorde några fina försök och letade efter jobb på annat håll. Robin var nog Sveriges bäste spelare; han letade efter möjligheter och gjorde några fina försök trots att han numera saknar den bländande snabbhet han hade för några år sedan.

Sverige spelade bara två matcher Dag 1 Luxembourg fick lämna w.o.  p g a Covidproblem. Lika bra det då Luxembourg klart förbättrats i år. Sedan blev det en mödosam seger, 15 – 5, mot Turkiet; Theo sprang igenom två gånger och Andy Daish gjorde ett kameoframträdande och skapade utrymme i hörnet. Sveriges två sista försök kom dock då 3” återstod och Sverige spelade 7 mot 6. Sverige hade sedan inget svar mot Ukraina som vann 28 – 5. En fin 70m. sprint av Alex gav ett tidigt försök men Ukraina var aldrig hotat.

Två ”segrar” Dag 1 gav sedan Sverige en plats i kvarten där de mötte Israel som hade slagit dem två gånger under omgång 1. Denna gång hade Sverige ett litet övertag och det räckte för att oväntat ta Sverige till semifinal där de fick möta Tjeckien. Matcherna på det stadiet och framtiden förstördes nog av ihällande regn.

Sverige mötte Tjeckien i semi och hade nog sin bästa match. Men Tjeckerna var lite för snabba och lite för skickliga och det blev till sist 24 – 0. Och det räckte för uppflyttning (bara ett lag) till Championship nästa år.

Finalen förstördes enligt min uppfattning av en nitisk domare som efter 4” gav ett rött kort till en tjeck som slirade in i en Belgier i den mycket blöta situationen. Tjeckien ledde redan 12 – 0 men luften gick ur dem och Belgien vann till sist 22 – 12. Men Tjeckien vann Trophy sammanlagt och det gav som sagt uppflyttning. I en mycket tät Championship drog ett starkt Polen det kortaste strået och de kommer att utgöra tuff konkurrens tillsammans med Belgien och Ukraina mot Sverige i Trophy 2022. Vårt nuvarande svenska lag, som kom fyra i år, vinner inte den serien.

Det går framåt för ungersk rugby, de verkar ha fått en bra rugbyarena. De skötte också den dubbla turneringen på ett mycket bra sätt, trots problem med Covid och väder. Ett streck i räkningen var en bedrövlig engelsk kommentator som inte hade en aning om vad det innebär att sköta den uppgiften.