Helgen bjuder på Troján – Enköping och Hammarby – Exiles. Väderprognosen är positiv på båda ställena och förhoppningsvis slipper vi regn och snudd på en simbassäng som förra veckan.

För första gången på mycket länge har vi jämna matcher där samtliga fyra hittills vunnits med ett försöks övervikt:

Exiles 4 – Enköping 3; Hammarby 2 – Troján 3

Troján 1 – Exiles 0; Enköping 3 – Hammarby 2

Försöksfördelningen blir således

Troján 4 – 2

Exiles 4 – 4

Enköping 6 – 6

Hammarby 4 – 6

Det nämndes tidigare att Allsvenskan bjuder på en match i veckan i två och en halv månad och att detta ställer krav på klubbarnas spelardjup. Redan nu har vi sett hur en del viktiga spelare blivit skadade och vi kan nog förvänta oss att trenden kommer att fortsätter. Vi får se vilka som står på fötterna när det drar ihop sig till finalerna i oktober.

Matchen i Norrköping kan bli spännande. Flera av Enköpings försök har kommit från en stark klunga, men det nu ser ut att bli en del skador med relativt lite att hämta från bänken. Även Troján saknar klungaspelare och det kan bli en jämn batalj i forwards. Enköpings kedja har hittills inte imponerat, vare sig framåt eller bakåt. De är helt beroende av Robin Fransson som lyckligtvis ser ut att ha hämtat sig från sina svåra hälsoproblem förra året. Troján har ett bra försvar och ett lyckat anfall som kan vålla problem för besökarna. Jag utesluter inte att Troján som just nu seglar i medvind kan knipa en knapp seger.

Exiles har inte rosat marknaden hittills i år. De har låtit viktiga spelare vila efter seger på sjumanna och har experimenterat med nya konstellationer i kedjan som inte varit helt lyckade. Det har också kommit skador med åtföljande taktiska fel mot Troján. Men nu är det upp till bevis. Matchen mot Hammarby är vändpunkten i den korta grundserien och en ny förlust kunde leda till bortaplan för den enda semifinalen. Hammarby började rätt svagt mot Troján men har arbetat upp sig med en kreativ kedja som kan göra poäng. Robert Persson och Fredrik Enstad som halvbackar blev en klar förstärkning. Enstad saknas denna vecka men Jinka är inge dålig ersättare.  Exiles har dock kommit ett steg närmare sitt bästa lag denna vecka och de har en lika stark bänk som startuppsättningen. Det vore något av en sensation om de inte gradvis kunde få ett grepp om de lokala rivalerna.

Båda matcherna kommer att streamas av Troján resp. Hammarby.

Det vore trevligt om vi kunde få matcher som inte förstörs av straffar varje 2 ½ minut. Jag har räknat straff på tre av de fyra matcherna hittills och siffrorna är: Exiles – Enköping 31, Enköping – Hammarby 32 och Troján – Exiles 33. Straffarna leder till spark på mål eller till sidlinjen. Går sparken in blir det utspark som en tredjedel av tiden går fel. Då blir det klunga vid mittlinjen med i snitt två klungauppställningar per insättning och då har spelet kommit igång igen. För att avbrytas efter 2 ½ minut. Går sparken över sidlinjen blir det inkast, av vilka hälften anses vara sneda utifrån domarnas millimeterrättvisa. Då blir det klunga med två uppställningar och spelet är i gång igen. De matcher jag har sett i år har varit poängmässigt spännande men det har handlat om max 25 minuters spel och dubbelt så mycket hattande kring sparkar och fasta situationer.

Toppdomare pratar ideligen med spelarna i strafförebyggande syfte men det sker sällan här. Toppdomare låter spelet gå vidare efter marginellt sneda inkast, i synnerhet om motståndarna bestämt sig för att låta bli att hoppa eller hoppar vid fel ställe. Toppdomare blåser sällan för offside eftersom de ständigt driver namngivna spelare tillbaka. Kan vi av domarna få lite fingerspitzengefühl under resten av vår korta säsong?

                                                                                                                                                                                                            uuUUUUU