Sverige som ensamt land i Europa drar igång rugbymästerskap för 2020. Det lär ha varit nära att det inte blev någonting här heller då SRF´s styrelse var splittrad. Det har jag viss förståelse för då flera av våra ledande föreningar av olika skäl valt att hoppa över hela säsongen. Det finns dock med ett nödrop tillräckligt många anmälda föreningar för att rättfärdiga såväl 7-manna som 15-manna SM för både herrar och damer.

Det är lite oklart varför flera etablerade föreningar valt att avstå i år, de flesta har varit rätt så förtegna om de egentliga orsakerna. Det tycks ha varit en kombination av oron för att vara försökskaniner för hela Europa, ekonomin och en viss oförmåga att hålla idrottsintresset vid liv när samhället ställs inför så många andra kritiska problem. Man får dessutom betänka att många spelare, i synnerhet på spinnsidan, är verksamma inom sjukvården eller haft studierna förstörda. De har på sistone haft annat att tänka på.

Nåväl, till sporten. Ett stort tack till Niclas Jaråker, TK-ansvarig, som någorlunda lyckats få ihop fungerande spelscheman och till Hästen som i sin blogg för rugbyfans fått igång en dialog om rugbyns varande eller icke-varande i år.

Herrar 7-manna: Här är det 7 lag som ställer upp i Norr/Mälardalen. Grupp A: Exiles, Uppsala, Erikslund och Berserkers, Grupp B: Enköping, Hammarby och Attila.

Exiles vann SM relativt lätt 2019. De har i stort sett samma uppsättning som förra året samt ett par tre nya från utlandet. Dessutom har de fått Dennis Melander från Wexiö och Emil Rådkvist från Troján. Arbetsmarknaden i Stockholm lär locka. Dock har veteranen Tim J. återvänt till fädernas hus i Enköping. Övriga i Grupp A lär knappast kunna konkurrera mot Exiles. De har tränat hårt och har tagit ut 25 spelare till de två första omgångarna. Max 15 får ställa upp i varje omgång. Jag tror att Erikslund kniper andra platsen. I Grupp B bör Enköping och Hammarby slå Attila lätt men deras inbördes match kan bli mera intressant. Enköping har några lovande yngre spelare och Andy Daish som flyttat hit, men spionerna på Skarpnäck hävdar att Hammarby fått några nya intressanta utländska spelare. Dessutom flera från Södertälje. Vi får se hur det går.

I andra omgången den 8/8, fortfarande i Enköping, förs Uppsala över till grupp B. Det blir dock antagligen samma fyra lag som går till semifinal och så småningom till slutspelet.

I övriga Sverige som spelas i Partille och sedan Lund spelar samtliga fem lag mot varandra i båda omgångarna. Det blir Göteborg, Lugi, Troján, Wexiö och Spartacus. Det blir nog Lugi som inte när semifinalen men annars kan det bli rätt jämt. Göteborg som tog bronset förra året var de enda som då hotade Exiles. Wexiö gick till final förra året med ett samspelt lag, men Dennis Melander blir en relativt svår förlust. Troján är inget dåligt lag heller och de har fått några förstärkningar från Södertälje. Även Spartacus har gjort några framsteg förra året. Kan bli rätt spännande at se vilka som får den bästa rankingen inför slutspelet.

Sammanlagt är det 11 herrlag och 10 damlag. Men det är nog stora kvalitetsskillnader mellan tävlingarna. På herrsidan deltar samtliga semifinallag från 2019: Exiles, Wexiö, Göteborg och Enköping och de återstående 7 lagen deltog alla i 15-manna seriespel.

På damsidan finns bara en semifinalist från förra året, Malmö, som tog silvret. Och av de återstående 9 lagen i år var det bara tre som fullföljde förra året: Uppsala, Enköping och Lugi. Egentligen är det bara ett av de 10 lagen från förra årets 15-manna SM, Enköping,  som är med då Göteborg spelade ihop med Borås och Malmö med Lugi. Vi kan nog se fram emot en del omstuvningar där spelare från icke-deltagande lag ställer upp hos vänligt sinnade föreningar. Två av Exiles bästa spelare, Carina Trinh och Minna Leijonhuvud (17 år i augusti!) ställer upp för Enköping som också raggat en del från Ostkusten. Däremot vet jag inte om Göteborg och Malmö är så attraktiva för Vänersborg och Pingvin. Men osvuret är bäst.  

Damlagen är uppdelade enligt följande:

Norr/Mitt spelar i Uppsala och Norrköping

Grupp A: Enköping, Hammarby, Berserkers

Grupp B: Uppsala, Troján, Södertälje

Enköping blir alldeles för starka för Hammarby och Berserkers som dock kämpat hårt för att få ihop lag till i år. Grupp B blir nog inte stark heller, med nybörjare Södertälje som kämpar mot Uppsala och Troján som haft problem på senare år.

Syd/Väst spelar i Göteborg och Lund

De fyra lagen spelar alla mot alla: Malmö, Karlstad, Lugi, Göteborg. De spelar om rankingen då alla går till slutspelet. Malmö får nog inte mycket konkurrens om inte de tre återstående kan ragga ihop förstärkningar.

Vi får hoppas att det blir några överraskningar under dessa två kvalomgångar!

Ingen publik av kända virusskäl men såväl Spartacus som Enköping har lovat någon form av streamingtjänst för herrmatcherna. Det tackar vi för.