De senaste fem åren har Exiles och Pingvin mötts i SM- finalen. Sista matchen har genomgående spelats i Stockholm och varje gång har Exiles tagit hem pokalen genom att sammanlagt över hemma/borta matcher slå motståndarna. 2015 och 2016 vann Exiles båda matcherna och tog hem titeln med viss marginal.. Men 2017 blev det betydligt jämnare: Exiles hade ett försprång på 9 poäng från första finalen i Trelleborg men Pingvin skärpte sig och vann matchen i Stockholm med 7 – 6. Skillnaden mellan lagen således endast 8 poäng. Detta var visserligen enda gången på c:a 25 matcher sedan 2003 som Pingvin vunnit på bortaplan mot Exiles men det var ändå ett tecken på att glappet mellan lagen blev obetydligt. År 2018 var året då Pingvin skulle gå förbi, men så blev det inte. Det aggregerade resultatet till Exiles fördel blev 42 – 21 med 25 – 18 i Trelleborg och 17 – 3 i Stockholm.

Nu är det 2019 och vi har en delvis ny situation.  Pingvin insåg för några år sedan att det krävdes förstärkningar för att kunna konkurrera mot Exiles multinationella armé. De senaste åren har de importerat 5 – 6 spelare från utlandet, men det har som synes inte riktigt räckt till. Endast en av dessa spelare har stannat mer än ett par år hos Pingvin. I år har klubben utökat sina ansträngningar. De har lockat till sig fem georgier från Helsingborg och fyra till från den engelskspråkiga världen. Vanligtvis har de 6 – 7 svenskar i laget. Dessa förstärkningar har utan tvekan förbättrat Pingvin. I serien vann de lätt sina matcher mot fyra av motståndarna; mot Exiles vann de på hemmaplan 29 – 18. Exiles ledde visserligen då några minuter återstod, men man kan inte argumentera mot 4 – 0 i försök i Pingvins favör. Serien avslutades i Stockholm där Exiles behövde vinna med 12 poäng för att försäkra sig om den eftertertraktade sista finalmatchen på hemmaplan. Det blev 23 – 10 till Exiles, med ett Exiles avgörande då några minuter återstod.

Exiles hade inga problem i semi mot Göteborg, medan Enköping skrämde Pingvin med två mycket jämna semifinaler där Enköping ett tag hade en aggregerad ledning.

Det blev till sist den traditionella finalen och ytterligare en jämn första match i Trelleborg. Exiles ledde när matchen blåstes av, men en senare identifierad straffspark gav Pingvin segern 18 – 16. Årets tre matcher i år har poängmässigt resulterat i 57 – 57; jämnare kan det inte vara.

Nu är vi framme vid säsongens sista match, med en tvåpoängsledning till Pingvin, första gången de haft en sådan fördel. Exiles ställer upp med ett starkt lag. Startuppställningen har 11 landslagsspelare med ytterligare 6 på bänken. Två Georgier startar, inklusive en som avancerat till en landslagsplats, och en sitter på bänken. Många av Exiles utländska spelare har varit här i 7 – 10 år och flera har blivit svenska medborgare. De har ett par nya spelare som kontaktat klubben i år och velat komma till Stockholm och Exiles.

Pingvin verkar ha i princip sitt bästa lag med undantag för landslagsman Oscar Larsson som lär vara skadad. De har sex svenskar inklusive fyra landslagsmän och nio utlänningar av vilka en är 3 års svensk. De har sex svenskar av 7 på  bänken av vilka två, tror jag, har spelat för Sverige. Totalt fem georgier av vilka fyra startar. Åtta nykomlingar som sagt och ett starkare lag än på senare år.

Det är klart att Pingvin satsat allt på att vinna i år. Deras B-lag spelar endast sporadiskt och de skickade ett enda lag till USM. Exiles skickade 6 och deras B-lag vann Div. 1 N. De ligger på 6:e/7:e plats i Sverige.

.Pingvin har i praktiken ett helt nytt lag i år medan Exiles ställer upp med samma beprövade lag som tidigare. I sina två förluster i år har Exiles saknat nyckelspelare. Men nu är alla närvarande och de har fördel av hemmaplan. Jag tror att Exiles bör vara knappa favoriter men om Pingvin kan behålla eller utöka sin ledning är det bara att gratulera dem till en hårt tillkämpad seger mot det bästa som Exiles kan uppbringa.

(Ingår i dagens matchprogramme)