Att spela andra veckan i juli är ovanligt, men det uttalade målet har varit att slutföra SM redan i september för att skapa utrymme för andra aktiviteter.

Än en gång får vi två ojämna matcher och en där resultatet inte är helt givet. Det enda som kan störa detta är om några spelare tar ut semestern i förskott.

Exiles har förhoppningsvis kommit över misshälligheter i Göteborg förra veckan. Om så är fallet kan man än en gång förvänta sig stora siffror mot Hammarby. Även Pingvin får knappast några problem med Södertälje, men det verkar som om det fattades några spelare mot Enköping förra veckan. Det bör bli mycket jämnare när Göteborg åker upp till Enköping. Hemmalaget vann 25 – 24 i Göteborg i våras men kan nog få det svårare i Enköping.

Tänkte inte skriva särskilt mycket om OS-kval för damer och herrar i Kazan resp. Toulouse. Sverige har ingenting att hämta hos damerna när de nu bestämt sig för att acceptera en femte reservplats. Men ta en titt på Frankrike, Ryssland, Irland och Spanien. De spelar sjumannarugby i världsklass och kan ge en antydan om det enorma glapp som finns mellan dem och det spel som Sverige och andra jämförbara länder förmår. England har starka, snabba spelare men jag tror inte riktigt de har de tekniska färdigheter som krävs för att gå vidare. Frankrike är nog favoriter att kvalificera sig med Ryssland och ett land till som går vidare till en allra sista kvalomgång.

Upplägget för herrarna i Frankrike följer det utlovade mönstret; nio från GP, två från Trophy och en från Konferens. Jag gissar att glappet mellan de bästa och de sämsta herrlagen är något mindre än bland damlagen och att det är mycket billigare att ta sig till Toulouse än till Kazan. Den avlägsna ryska staden fick nog uppdraget för att de lovade att stå för all kost och logi.  Dyrare för de enskilda länderna, billigare (antagligen) för Rugby Europe.

Bland de deltagande länderna med sina placeringar i HSBC i år är England (GB) (5), Frankrike (8) och Spanien (12). Irland har kvalificerat sig till turneringen nästa år och kan mycket väl slåss om segern i helgen. Tekniskt är de klart bättre än England men England har flera som kan springa fort. Se upp för Frankrike emellertid. I kvalificering till detta OS-kval för tre veckor sedan slog de Irland knappt i finalen medan England tog tredje plats knappt före Tyskland. Ryssland tycks helt ha slocknat. Frankrike, England och Irland favoriter att gå vidare med Spanien och Tyskland farliga outsiders.