Helgen bjuder på Enköping – Troján och Exiles – Hammarby. Poängfördelningen efter tre omgångar är Troján 6, Exiles 3, Enköping 2, Hammarby 1 Försöksfördelningen är också intressant:

Exiles 6 – 8

Enköping 7 – 8

Hammarby 8 – 8

Den som ligger sist i serien, Hammarby, har gjort flest försök, men kanske mera betecknande är att Troján släppt in 5 färre försök än de övriga. Exiles, efter tre omgångar 2019, hade gjort 38 försök och släppt in 2. De är hittills något svagare än förra året, men den enorma skillnaden från 2019 till 2020 får tas som ett tecken på att standarden hos de övriga lagen höjts avsevärt. Jag tror att alla är glada åt det, inkl. Exiles.

Först ett par ord om förra veckans domarinsatser. Jag tycker att unge Imran gjorde en hyfsad insats i Norrköping. Det sades av flera parter att matchen var hackig med ständiga avbrott. Det är värt att nämna att han blåste av 28 gånger, av en händelse exakt 14 gånger per lag. Vilket kan jämföras med 31 – 33 straffar utdelade av erfarna domare i de tre tidigare matcher jag räknat på. När det gäller hackigheten tycker jag att det är tråkigt när lagkaptenerna och ibland andra alldeles för ofta går fram till domaren efter ett spelmoment med förfrågningar som tycks ta ett par minuter att reda ut. Lite mera hänsyn tack från lagansvariga och lite mera råg i ryggen från domarna som ibland bör vifta bort lama invändningar mot beslut som är helt riktiga. Varför det blev två fem minuters pauser efter varandra efter 60” vet jag inte, om inte någon var indisponerad.

I Stockholm blåste Rami ideligen, även om jag inte räknade exakt hur ofta. Exiles dominerade under långa perioder och drev framåt, men ofta blev det straffar emot dem. Exiles har svårt att förstå varför det anförande laget som helt kontrollerar bollen skall skänka bort straffar. I vanliga fall är det försvaret som regelvidrigt försöker stoppa anfall. Exiles gick inte in i flera öppna situationer i andra halvlek av rädsla för att skänka bort straffar, Då är måttet rågat!

En dialog mellan Rami och Exiles fördes igår på deras träning, i syfte att reda ut begreppen. Det är bra, låt oss hoppas att det bidrar till färre avblåsningar i helgen.

I skrivande stund har inte laguppställningarna redovisats. På träningen igår hade Exiles c:a 40 seniorer och bör kunna få ihop ett starkt lag. Förra veckan såg det ut efter 25” som om Exiles skulle vinna med 50 poäng. I själva verket under resten av matchen presterade de tre straffar samtidigt som Hammarby gjorde tre försök. Exiles har nu huvudtränaren Henry van Niekerk tillbaka efter att ha firat 40-årsdagen; jag sticker ut hakan och hävdar att det denna gång blir Exiles som vinner med viss marginal.

Innan säsongen började stod det klart att Enköping hade en relativt tunn trupp. De har tagit in ett par förstärkningar från Vänersborg, men skador och sjukdom har drabbat dem. Jag tror att Troján har en mera komplett trupp och är fortfarande knappa favoriter. Men underskatta inte Enköping på hemmaplan! Det här kan bli en ny match där tillfälligheter och sparkar avgör.

Enköpings matcher brukar streamas, men Exiles lär fortfarande ha problem med det tekniska. Förhoppningsvis kan de spela in matchen och visa den i efterhand.